Woningmarktindicator: 14.300 woningverkopen in mei

Mei scoort voor de zoveelste maand op rij een dikke voldoende. Het aantal bezichtigingen (183.000) ligt nog steeds op een hoog nivo. Veel consumenten blijven zich oriënteren op de woningmarkt. Het aantal verkochte woningen was met 14.300 naar verwachting.  Ten opzichte van het aantal bezichtigingen had dit aantal zelfs nog iets hoger kunnen uitvallen. Zo blijkt uit De Woningmarktindicator van Makelaarsland.

De piek van dit voorjaar lag duidelijk in de vorige maanden, direct na de Open Huizen Dag van 28 maart. Bij elkaar genomen presteert de woningmarkt dit jaar iets beter dan vorig jaar, slinkt de woningvoorraad licht en is er sprake van een kleine prijsstijging.

Makelaarsland Woningmarktindicator juni 2015

Huis kopen nog steeds vaak lastig

De vraag naar woningen is nog steeds veel hoger dan het werkelijk aantal verkochte woningen. Dit komt omdat er nog veel potentiële kopers met restschulden rondom hun eigen woning kampen en starters steeds meer eigen geld moeten meenemen. Ook is het voor de groeiende groep ZZP’ers en zelfstandige ondernemers niet eenvoudig om aan een hypotheek te komen. Zeker niet als zij recent gestart zijn met hun eigen bedrijf.

Ingrijpen in maximale leencapaciteit onzin

Geen reden dus om paniekerig te doen om oververhitting van de woningmarkt tegen te willen gaan. Het Financieel Stabiliteitscomité onder leiding van Klaas Knot denkt daar heel anders over en vindt het nodig om nu al maatregelen te nemen.

“Onzin”, zegt Jeroen Stoop, algemeen directeur van Makelaarsland. “Het verder terugbrengen van de hypotheekmogelijkheden is niet nodig en niet verstandig. Er zijn al de nodige barrières opgeworpen  om een hypotheek te krijgen. De beoogde maatregel betekent dat kopers nog meer eigen geld moeten inbrengen. De kans bestaat dat zij hiervoor een consumptief krediet afsluiten, wat de risico’s juist vergroot. Daarnaast is er tegenwoordig al een verplichte aflossing op een hypotheek. Door deze aflossingsplicht is een gemiddelde hypotheek na 5 jaar al teruggebracht tot 90 procent.”

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator 2015

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud (van met name financiering) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers zijn gebaseerd op de markt van circa 3 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud vanwege het financieringstraject.

Bron: Makelaarsland