Wat komt er kijken bij een houtkachel

Het wel of niet aanschaffen van een houtkachel is een weloverwogen beslissing. Er komt redelijk wat kijken bij onder andere het aanschaffen van de juiste houtkachel, het installeren ervan en het uiteindelijk stoken erin met de juiste houtsoort. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste informatie omtrent het aanschaffen, installeren en stoken.

De juiste houtkachel kopen

In de meeste gevallen is iets functioneel, wordt er gekeken naar de prijs en wordt het product eventueel aangeschaft. Bij een houtkachel zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om mee te nemen in de beslissing voor een bepaald model.

  • Het vermogen van de houtkachel is belangrijk, want hierdoor kan de ruimte te weinig worden verwarmd of juist teveel. Bereken hier hoeveel vermogen u nodig heeft.
  • Kort of lang stoken? Een enkelwandige houtkachel zorgt snel voor warmte, terwijl een dubbelwandige beter tot zijn recht komt voor wie langer stookt achter elkaar.
  • Waar is de houtkachel van gemaakt en mee bekleed? Gietijzer zorgt voor meer stralingswarmte dan staal, maar staal houdt de warmte weer langer vast. De warmte nog langer vasthouden? Dan kan er gekozen worden voor platen van speksteen aan de zijkanten van de houtkachel.

Installatie van de houtkachel

Het installeren van de houtkachel is voor de meeste mensen het lastigst, omdat het vaak niet duidelijk is hoe het moet en waar rekening mee gehouden dient te worden. Allereerst is het van belang om te bedenken waar de houtkachel komt te staan en er dient dan rekening gehouden te worden met het rookkanaal dat in principe het beste loodrecht naar boven kan lopen. Vervolgens is het belangrijk om te weten dat u van de houtkachel tot aan het plafond gebruik mag maken een enkelwandig rookkanaal, maar dat er daarna gebruik gemaakt dient te worden van dubbelwandige buizen. Ten slotte is het belangrijk dat het rookkanaal altijd afwaterend wordt gemonteerd. Als er vragen zijn omtrent het installeren van de houtkachel, kunt u deze altijd stellen bij een installatiebedrijf.

Stoken in de houtkachel

Het is eindelijk zover, er kan gestookt worden! Als iets nieuw is, wilt men het uiteraard zo lang mogelijk gebruiken en mooi houden. Om een houtkachel zo lang mogelijk mooi te houden, is het van groot belang dat hetgeen dat erin gestookt wordt, van hoogwaardige kwaliteit is. In 90% van de gevallen wordt er stookhout gestookt en dan is het vochtigheidspercentage het belangrijkst. Daarnaast speelt ook de houtsoort een grote rol. Elzen- en berkenhout zijn zachte houtsoorten, welke het beste gebruikt kunnen worden in een kleine houtkachel (t/m 5 kWh). Voor de wat grotere modellen, kan het beste gekozen worden voor een harde houtsoort, zoals essen-, eiken- of beukenhout.

Nazorg van een houtkachel

Om zolang mogelijk op een bewuste manier te kunnen stoken, dient er goed “gezorgd” te worden voor de houtkachel. Het is belangrijk dat er na elke stookbeurt afscheid wordt genomen van het overgebleven as, zodat het voor de volgende keer weer helemaal schoon is. Tevens is het van zeer groot belang om jaarlijks het rookkanaal te laten vegen, want dit zorgt ervoor dat roet na het stookseizoen niet vast blijft zitten in het rookkanaal en vervolgens het seizoen erna voor problemen zorgt.

Mochten er toch nog vragen zijn over dit onderwerp, dan kunt u deze vragen te allen tijde stellen aan een kachelleverancier bij in de buurt. Zij kunnen u voorzien van deskundig advies.