Vloerisolatie

Door een huis goed te isoleren kan men veel besparen in kosten en het woongemak zal enorm toenemen. Doordat er maandelijks minder geld opgaat aan energiekosten en prettigere woning oplevert zal tevens ook de waarde van uw woning stijgen, doordat deze volgens de nieuwste technologieën geïsoleerd is. Er bestaan meerdere types van isolatie, maar ook verschillende vormen. Bij vloerisolatie zijn er ook verschillende vormen van vloerisolatie. Zo kan het materiaal verschillen van de isolatie, maar ook het doel van de isolatie kan per woning en persoon verschillen. Tevens heeft vaak het ene ook met het andere te maken. Wilt u vloerisolatie omdat hierdoor de warmte in huis beter behouden blijft, dan kan het zijn dat er voor een andere vorm van vloerisolatie gekozen wordt, dan wanneer men de vloerisolatie aanschaft vanwege geluidsoverlast.

Verschillende soorten vloerisolatie

De verschillende soorten isolatiemateriaal zijn isolatiedekens, isolatieplaten en isolatieschuim. Per materiaal verschilt de prijs, toepassing en welk doel het dient. Om een duidelijk beeld te geven zullen alle vormen van vloerisolatie beschreven worden.

Isolatiedekens

Zoals de naam al doet vermoeden zijn isolatiedekens dekens welke isoleren, deze bestaan vaak uit glaswol, maar kan ook van ander materiaal gemaakt worden. Dekens zijn natuurlijk erg flexibel. Om deze reden worden ze dan ook niet vaak als isolatiemateriaal gebruikt voor vloerisolatie. Gewoonweg omdat dit het gewicht niet houdt. Meestal worden isolatiedekens toegepast in daken.

Isolatieplaten

Isolatieplaten worden in de meeste gevallen toegepast wanneer er iets geïsoleerd dient te worden. Door het samengeperste materiaal zijn ook dunne isolatieplaten erg efficiënt en bereiken hun doel van isoleren goed. Om die reden worden deze platen dan ook vaak gebruikt voor vloerisolatie. Bovendien is het een erg snelle manier om vloerisolatie aan te brengen. De platen worden op maat gesneden en vervolgens passen ze als een puzzel in elkaar. Voor vloeren worden vaan isolatieplaten gebruikt welke gemaakt zijn van polyurethaan, maar ook kurk is een bekend materiaal wat erg geschikt is voor vloerisolatie.

Isolatieschuim

Een bekende vorm van isolatieschuim is purschuim. Afsnijden en alles meten en goed in elkaar leggen hoeft bij isolatieschuim niet. De schuim wordt direct op de oppervlakte gespoten. Kieren en gaten worden hiermee volledig opgevuld. Het is wellicht niet de eerste methode waaraan u dacht bij vloerisolatie, toch wordt isolatieschuim ook voor vloerisolatie veelvuldig gebruikt. Vooral vloeren op bovenverdiepingen, dus de zoldervloer en tussenvloeren, worden vaak geïsoleerd door middel van isolatieschuim.

Waarom vloerisolatie?

Ook door de vloer kan veel warmte ontsnappen. Zeker in oudere woningen, waar onder de begane vloer ook nog een kelder zit. Alle warmte die in de woonkamer gestookt wordt zal deels vertrekken naar buiten en naar de kelder. Zonder van de energie en de stookkosten. In oudere woningen werd maar minimaal rekening gehouden met isolatie. Pas toen hier wel rekening mee werd gehouden ging de aandacht in eerste instantie naar de muren. Er zijn heel wat redenen om voor vloerisolatie te kiezen en eventueel een erkend bedrijf of vakman eens te laten kijken naar de mogelijkheden en een offerte laten opmaken. Bedenk dan wel vooraf goed het doel van de vloerisolatie. Dit is niet voor iedere persoon en iedere woning gelijk. Daarmee kan het gekozen isolatiemateriaal verschillen en zal het direct goed worden toegepast.

Doel van vloerisolatie

De meest voorkomende reden voor vloerisolatie is het beter vasthouden van de warmte in een woning. Hiermee zal het wooncomfort stijgen, de maandlasten van de energie zullen dalen en uiteindelijk betekend het ook een waardevermeerdering van het huis. In de zomer blijft het koel en in de winter blijft het warm. De temperatuur zal meer constant blijven in de woning. Een andere reden voor vloerisolatie is vanwege geluidsoverlast. Hoe dit het beste ka worden opgelost is ook erg afhankelijk van de constructie van uw woning. Het kan namelijk van buiten of van binnenuit komen. In het geval van vloerisolatie zal het met name gaan om het horen van voedstappen, wanneer een ander persoon binnen het huishouden over de tussenvloer loopt of over de zoldervloer. Waarschijnlijk zal er dan ook isolatieschuim worden aangeraden en toegepast. Maar wederom heeft dit heel erg te maken met de constructie van de woning en de mogelijkheden. Natuurlijk kan het namelijk ook een combinatie van deze twee doelen zijn waarom u voor vloerisolatie kiest.

Vloerisolatie kan erg effectief zijn. Javo-Isolatie is expert op alle isolatievormen. Neem eens vrijblijvend contact op.