Rolluiken – alleen zonnewering?

Een rolluik is ons allen wel bekend als een totaal verduisterend type zonnewering. Maar wist je ook dat de rolluik perfect dienst doet als inbraakwering en energiebesparende maatregel?

Door de uitstekende materialen waaruit een rolluik wordt vervaardigt, zullen dieven al heel wat lawaai moeten maken om onder de rolluik te kunnen komen en zich zo toegang te verlenen tot jouw huis.

Tegelijkertijd wordt de opgewekte warmte (in de wintermaanden) of de verkoeling (in de zomermaanden) ook tegengehouden door een gesloten rolluik. Moderne rolluiken zijn immers uitstekend geïsoleerd!

Verlies van uitzicht – Alternatieven voor rolluiken

Een van de grootste nadelen van het rolluik is dat je ze telkens moet neerlaten als je er een effect van wilt krijgen. Een open rolluik zal niet erg veel effect hebben…

Een alternatief voor een rolluik is hoogrendementsglas.

Hoogrendementsglas, superisolerende beglazing of gewoon afgekort ‘HR-glas’ is een dubbele of driedubbele beglazing met daartussen een sterk isolerend gas of vloeistof die ervoor zorgt dat warmte- en/of koudestralen geen schijn van kans meer maken om door de beglazing te filteren.Zo zorg je er dus voor dat je woning altijd warm of koel blijft zonder het uitzicht en de lichtinval te verliezen.

Nog een oplossing om de lichtinval en een deel van het uitzicht te bewaren is om te kiezen voor screens.

Screens zijn geperforeerde schermen die binnenshuis of buitenshuis voor de ramen of deuren worden opgehangen en die ervoor zorgen dat de zonnewarmte niet meer door de ramen heen komt. Door de gaten (perforaties) in screens kan je nog steeds naar buiten kijken, hoewel dit ook wel beperkt wordt.

Ten slotte zijn er ook nog de blinds die een beetje op de rolluiken lijken.

Dit zijn vertical of horizontale lamellen die binnenshuis worden opgehangen en die met een trektouwtje kunnen worden geopend of open geschoven.

Wat kiezen?

Welke zonnewering je kiest hangt af van wat je eisen en wensen zijn. Rolluiken bieden uitstekende zonnewering en inbraakwering, maar zijn vervelend als je van kamers houdt met veel lichtinval. Hoogrendementsglas, screens en blinds zijn dan weer uitstekend voor zonnewering, maar bieden geen extra beveiliging en hebben dan weer enkele andere nadelen…

Gedetailleerde info over al deze types zonnewering (en meer!) kan je vinden op de website Zonne-wering.be.

Vergelijk zeker alle voordelen en nadelen en lees meer over de prijzen van al deze types zonnewering.