Je hebt een nieuw huis gekocht en de verbouwing is achter de rug. Het zware werk is gedaan, maar nu wacht er nog een grote klus: het inrichten van de woning. Je kiest voor een bepaalde vloer, meubels en een mooi kleurtje op de muur. En dan komt het volgende: raamdecoratie. Want kies je nu voor klassieke gordijnen, rolgordijnen, jaloezieën of misschien wel plisségordijnen? Plisségordijnen zijn tegenwoordig erg populair en sieren de ramen in veel inrichtingen. Maar wanneer kies je voor deze vorm van zonwering?
Lichtinval regelen
Een groot voordeel aan plisségordijnen is dat ze ervoor zorgen dat je de lichtinval in een ruimte sterk kunt beïnvloeden. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om te gordijnen slechts gedeeltelijk te laten zakken in plaats van ze volledig te openen of te sluiten. Er is echter nog een mogelijkheid: het plisségordijn alleen in het midden van het raam hangen. Dit wordt ook wel vrijhangend of top down, bottom up genoemd. Door een speciaal systeem met spandraden kan het gordijn gespannen worden, waardoor de stof op elke gewenste plek licht kan tegenhouden. Zowel handig in de woon- als slaapkamer dus.
Privacy
Een van de eisen die veel mensen stellen aan raamdecoratie is dat het privacy biedt. Plisségordijnen voorkomen inkijk overdag en ’s avonds. Door de mogelijkheid om de plissé in het midden van het raam te hangen, kan je ook zorgen dat mensen slechts op ooghoogte niet direct naar binnen kunnen kijken.
Warme sfeer
Plisségordijnen worden gemaakt van textiel, en hebben dan ook de uitstraling en eigenschappen hiervan. Tegenwoordig bestaat er ook veel binnenzonwering dat is gemaakt van andere (minder warme) materialen, zoals bijvoorbeeld shutters en jaloezieën. Voordelen van textiel is dat het wat zachter oogt en zorgt voor geluidsdemping. Dezelfde gezelligheid als bij traditionele gordijnen dus, maar dan in een modern jasje!
Energie besparen
De kosten bij een verhuizing zijn vaak al hoog genoeg, dan zit je niet op een hoge energierekening te wachten. Dubbele plisségordijnen zijn de best isolerende vorm van binnenzonwering. Houd de warmte dus binnen en bespaar op de stookkosten.