Persoonlijke ontwikkeling voor je carrière

Het is belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Dit begint natuurlijk vanaf het begin dat je leert lopen tot het moment dat je keuzes moet maken over je carrière loopbaan. En daarna houdt het zeker niet op. Nee, jezelf ontwikkelen is een proces dat levenslang is. Maar je moet wel de juiste keuzes maken om jezelf te blijven ontwikkelen. Een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is daarbij een handig hulpmiddel.

Wat is een POP?

Wanneer je denkt dat je na je studie klaar bent met leren en ontwikkelen heb je het mis. Juist wanneer je het werkveld gaat betreden is het zaak jezelf te blijven ontwikkelen. In een POP stel je, samen met je werkgever, enkele doelen die jou helpen jezelf te ontwikkelen om zodoende jouw functioneren te optimaliseren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld denken aan het assertiever worden of beter leren presenteren. Alles kan worden aangedragen en in goed overleg in jouw POP verwerkt worden.

Waar wil je zelf naar toe?

Een goede werkgever kan jou optimaal motiveren. Toch is het aan jezelf om het maximale eruit te halen. Met een POP ga je nadenken over lange termijn doelstellingen, maar ook je huidig functioneren op de werkvloer en welke loopbaanwensen je in de toekomst hebt. Kortom; je gaat nadenken over jezelf en zet jezelf voor de spiegel. Waar ben je goed in en zou je beter willen ontwikkelen en in welke dingen ben je minder goed? Allemaal vragen die je naar alle eerlijkheid in je POP verwerkt.

Ook voor werkgevers is het belangrijk

Vandaag de dag lijkt het of een POP alleen voor de werknemers is. Dit is zeker niet het geval. Ook werkgevers en hoge leidinggevende functies hebben baat bij een POP. Wanneer je als leidinggevende niet goed functioneert, heeft dit direct gevolgen voor de ontwikkelingen op de werkvloer. Systemisch leiderschap is daarbij belangrijk.