Nieuwe trap plaatsen: hoe doe ik dit zelf?

Ben je van plan om zelf een nieuwe trap te plaatsen, bijvoorbeeld naar de zolder? Dat kan, maar het is best een ingewikkelde klus, zeker als je een trap met een of meerdere bochten wilt maken. Het begint bij het kiezen van het beste materiaal. Als je zelf een trap gaat plaatsen, dan zal het meestal gaan om een trap van hout. Kies een erkende en ervaren leverancier voor de inkoop van het hout en bespaar niet op de kwaliteit. Je wilt immers dat het hout goed te bewerken is en dat je bovendien jarenlang plezier zult hebben van de nieuwe trap.

Doe-het-zelftrappen
Een handige oplossing voor het zelf plaatsen van een trap, waarbij je toch niet al te veel meet- en zaagwerk zelf hoeft te doen, is een doe-het-zelftrap. Dit zijn min of meer kant-en-klare trappen die passen in veel woningen. Doordat de trappen in grotere oplagen worden geproduceerd zijn ze relatief goedkoop. Meestal zijn ze ook op voorraad, dus je hoeft niet lang op de levering te wachten. Doorgaans wordt het bevestigingsmateriaal meteen meegeleverd. Ook een handleiding waarin staat hoe de trap precies gemonteerd moet worden krijg je er natuurlijk bij.

Bouwpakket
Als je een trap nodig hebt die geen standaardmaat heeft en daarom niet als doe-het-zelftrap te verkrijgen is, dan is een bouwpakket handig. Je koopt dan een trap op maat. In veel gevallen zal er dan een expert langskomen om de ruimte op te meten, een tekening te maken en de beloopbaarheid te optimaliseren. De trap wordt dan voor je geproduceerd en geleverd met een uitgebreide handleiding over de montage en plaatsing. Het is altijd verstandig om eerst advies in te winnen bij een expert alvorens je een trap op maat bestelt. Het is immers een investering en dan wil je wel dat alles helemaal naar wens is en past. Er bestaan overigens ook kant-en-klare bouwpakketten.

Zelf maken
Als je echt handig bent, dan kun je ook helemaal zelf een trap maken. Een goede voorbereiding is dan het halve werk. Het is belangrijk om goed te meten: de grootte van het trapgat, de hoogte van de trap en de breedte van de trap. Op internet kun je tools vinden die voor je berekenen hoe schuin de trap moet lopen en hoe hoog de treden moeten worden. Voor de hoogte van de treden bestaat een trapformule, die een ideale hoogte berekent. Op basis van de meting koop je vervolgens hout van goede kwaliteit, waarmee je aan de slag kunt. Het is wel handig om een bouwtekening te (laten) maken, zodat je deze kunt volgen.

Meer weten over trappen of liever het plaatsen van een trap uitbesteden? Bezoek dan eens de website van Van der Kolk BV uit Utrecht.