Kozijnen accessoires

Om je wooncomfort te verhogen zijn er een aantal accessoires die je toe kan voegen aan je kozijnen. Hierbij kan je denken aan insectenhorren, ventilatieroosters, rolluiken en zonwering. Deze accessoires zijn bij de meeste soorten kozijnen toe te passen.

Insectenhorkozijn-accesoires-2

Met een insectenhor hou je insecten buiten, maar komt er wel frisse lucht binnen. Daarnaast blokkeert een hor het zonlicht niet, waardoor er gewoon daglicht naar binnen schijnt. Rolhorren worden vast in je raam gemonteerd en worden bediend aan de hand van een bedieningsgreep. Naast rolhorren zijn er ook klemhorren en inzethorren. Deze twee horren kan je gemakkelijk in en uit het kozijn halen. Horren kan je vaak zelf eenvoudig plaatsen en zijn ook op maat te laten maken.

Ventilatierooster

Het is belangrijk dat de je woning goed geventileerd wordt, voor een schone lucht, maar ook om schimmels en bacteriën te vermijden. Voor de optimale ventilatie plaats je een ventilatierooster in je kozijn. Er zijn verschillende soorten ventilatieroosters verkrijgbaar:

  • Zelfregelend: dit rooster heeft een klep die automatisch reageert op de wind;
  • Niet zichtbaar: het ventilatierooster wordt achter het buitenspouwblad (de buitenste muur van een spouwmuur/buitenmuur) geplaatst, waardoor het rooster niet zichtbaar is;
  • Geluiddempend: in het rooster is geluiddempend materiaal geplaatst, waardoor geluidsoverlast verminderd wordt;
  • Brandwerend: alle ventilators zijn van brandvertragend materiaal gemaakt, maar speciale brandwerende roosters zijn van een nog beter brandwerend materiaal gemaakt. Daardoor zijn ze nog veiliger dan de standaard ventilatieroosters;
  • Elektronisch aangestuurd: het zuurstofgehalte in de woning wordt automatisch in de gaten gehouden. Wanneer er zuurstof nodig is, wordt vanzelf de juiste hoeveelheid zuurstof naar binnen gelaten.

Rolluiken

kozijn-accesoires

Kozijnen met rolluiken hebben veel voordelen. Rolluiken zijn namelijk inbraakwerend, isolerend, geluidswerend én natuurlijk verduisterend. Er zijn ingebouwde rolluiken voor een strak resultaat en rolluiken aan de buitenkant van de woning, waarbij een rolluikenbak boven het raam te vinden is. Het is slim om rolluiken direct te laten plaatsen als je nieuwe kozijnen aanschaft, omdat het vaak meer geld kost om rolluiken achteraf te laten installeren.