Kosten besparen met raamdecoratie

Geen raam dat zonder raamdecoratie kan. Raamdecoratie heeft meerdere functies, zoals zonlicht tegenhouden, voor privacy redenen of om een ruimte te verduisteren. Verder kun je raamdecoratie gebruiken om kosten te besparen. Welke kosten dat zijn en hoe je dat doet lees je hieronder.

Isolerende raamdecoratie

Raamdecoratie heeft een isolerende werking. In de zomer kun je raamdecoratie gebruiken om de (zon)warmte tegen te houden. Je zou op deze manier energiekosten kunnen besparen, door bijvoorbeeld de airco of ventilator minder te gebruiken. In de winter kun je raamdecoratie gebruiken om de warmte binnenshuis te houden en hierdoor hoef je minder te stoken.

Welke soorten raamdecoratie zijn er?

Iedere vorm van raamdecoratie werkt isolerend. Wel verschilt de mate van isolatie per soort raamdecoratie. Lees hieronder wat voor soorten raamdecoratie er zijn, zodat je kunt kijken welke raamdecoratie voor jouw huis geschikt is.
• Rolgordijnen
Rolgordijnen bestaan uit een buis met een doek erom heen die je kunt af en op kan rollen met een ketting. Rolgordijnen zijn erg populair en werken erg eenvoudig. Je hebt bij rolgordijnen de keuze uit honderden kleuren en verschillende soorten stoffen: transparant , verduisterend, lichtdoorlatend of screendoeken. De meest isolerende optie zijn de verduisterende rolgordijnen en rolgordijnen met screendoeken (door de zilveren reflectie laag). Het voordeel van rolgordijnen is dat ze tot wel 4 meter breed en hoog gemaakt kunnen worden, geschikt zijn voor vochtige ruimtes (alleen verduisterende versie) en elektrisch bedienbaar zijn (dat is een optie).

verduisterende rolgordijnen
• Lamellen
Lamellen bestaan uit een rails en lamellen. In de rails zitten runners (ook wel lopertjes genoemd net zoals bij een gordijnrails) en daar kunnen de verticale lamellen worden ingeklikt. De meeste verticale lamellen worden gemaakt van PVC (kunststof), dit geleidt niet en is daarom ook isolerend. Je kunt lamellen kantelen en zo kies je ervoor om de lamellen helemaal te sluiten of half open te laten, zodat je toch genoeg licht binnen krijgt. Je hebt de keuze uit vele kleuren en dessins. Het voordeel van lamellen is dat je deze goed kunt schoonmaken en zijn geschikt om in een vochtige ruimte te hangen. Daarnaast kunnen lamellen tot wel 6 meter breed geproduceerd worden, ze zijn dus erg geschikt voor brede raampartijen of schuifpuien.

lamellen op maat
• Plisségordijnen
Plisségordijnen bestaan uit een systeem waaraan een geplooide (plissé) doek is bevestigd. Vanaf zijaanzicht ziet de stof eruit als een zigzag (bij een enkele stof) of als een honingraat (bij een dubbele stof). Plisségordijnen kies je met een verduisterende, lichtdoorlatende of transparante stof. De meest isolerende vorm is een plisségordijn met een verduisterende, dubbele honingraat stof. Aan de binnenkant van de stof zit een aluminium binnenlaag die extra isolerend werkt. Je kunt plisségordijnen bedienen met een koord, ketting of handgreep. Je hebt verder de keuze uit meer honderden kleuren. Een voordeel van plisségordijnen is dat de stof vrij kan hangen (in het midden van het raam), zodat je de stof bijvoorbeeld alleen op ooghoogte hebt hangen. Je krijgt op deze manier wel licht binnen via de boven- en onderkant. Verder is het zo dat plisségordijnen speciale bevestiging heeft voor kiepkantelramen, ook een bevestiging waarbij je niet hoeft te boren.

• Duo rolgordijnen
Duo rolgordijnen werken hetzelfde als normale rolgordijnen, alleen ziet de stof er anders uit. De stof bestaat uit twee lagen die over elkaar heen schuiven, het doek zit namelijk dubbel. Het doek bestaat uit twee verschillende, horizontale banen die elkaar afwisselen. Eén baan met een doorzichtige stof en één baan met een lichtdoorlatende stof. Een duorolgordijn heeft een dubbele, maar dunne stof. De mate van isolatie vergelijkbaar met een gebruikelijke rolgordijn met lichtdoorlatende stof. Het voordeel van duo rolgordijnen is dat je zelf kunt bepalen hoeveel licht en privacy je wilt. Je kunt kiezen uit diverse kleuren zoals bruin, grijs, wit en zwart.

• Jaloezieën
Jaloezieën bestaan uit een bovenbak, horizontale lamellen en een onderlat. Je kunt de jaloezieën kantelen met een koord of stang en je kunt de jaloezieën ophalen en laten zakken met een koord. Je hebt jaloezieën gemaakt van aluminium, hout of stof. De mate van isolatie is goed, met name bij de aluminium jaloezieën. Het voordeel van jaloezieën is dat ze tot 4 meter breed geproduceerd kunnen worden en je de keuze hebt uit honderden kleuren en verschillende lamelbreedtes. Aluminium jaloezieën zijn verder ook nog geschikt voor vochtige ruimtes.

• Vouwgordijnen
Vouwgordijnen werken hetzelfde als rolgordijnen, alleen is het doek anders. Vouwgordijnen bestaan uit een systeem en een doek, gemaakt van stof. Je kunt het gordijn per (vouw)baan bedienen met een ketting. De mate van isolatie is afhankelijk van de doorlatendheid van de stof. Een verduisterende stof is dichter en meer isolerend dan een transparante stof. Het voordeel van een vouwgordijn is dat je de keuze hebt uit verschillende stoffen: transparant, verduisterend en lichtdoorlatend. Ook kunnen vouwgordijnen tot wel 4 meter breed gemaakt worden.

• Gordijnen
Gordijnen kent iedereen wel en bestaan uit een rails en stof. Gordijnen kunnen uit verschillende stoffen, kleuren en dessins bestaan. Het voordeel van gordijnen is dan ook de ruime keuze uit verschillende stoffen: transparant, verduisterend en lichtdoorlatend. Daarnaast kun je allerlei kleuren, maar ook prints kiezen. Gordijnen kunnen ook voor grote en brede ramen gehangen worden. Je bedient de gordijnen vaak met je hand, door de stof de ene kant op te schuiven. Gordijnen zijn vergelijkbaar met vouwgordijnen, omdat er vaak dezelfde stoffen worden gebruikt. Een verduisterende stof is dichter en is soms voorzien van een voering en daarom meer isolerend dan een transparante stof.

• Paneelgordijnen
Paneelgordijnen bestaan uit een rails en aan deze rails hangen meerdere panelen (verticale stroken stof). Je kunt net als bij gordijnen kiezen uit verschillende kleuren en dessins. Je kunt paneelgordijnen met een ketting bedienen. Het voordeel van paneelgordijnen is dat je ze ook kunt gebruiken als afscheiding in een ruimte. Ook kun je zelf bepalen of je alle panelen uit wilt hangen of slechts een deel. Paneelgordijnen kunnen tot 6 meter breed worden. Paneelgordijnen sluiten vaak niet een heel raam af en zijn daarom minder isolerend dan andere raamdecoratie.

• Shutters
Shutters zijn eigenlijk een soort luiken, gemaakt van hout, die je plaatst aan de binnenkant van het raam. De shutters zijn voorzien van horizontale lamellen die je met de hand kunt kantelen. Het voordeel van shutters is dat je zelf de lichtinval kunt bepalen. Daarnaast heeft het een mooie uitstraling. Shutterpanelen kunnen maximaal 91 cm breed zijn. Shutters sluiten vaak perfect je raam af en zijn daarom erg isolerend.

Wat is de meest isolerende raamdecoratie?

1. Verduisterende dubbele honingraat plisségordijnen
2. Verduisterende rolgordijnen
3. Rolgordijnen met een gemetalliseerde achterkant (screendoeken)
4. Aluminium jaloezieën
5. Shutters
6. Houten of stoffen jaloezieën
7. Lamellen
8. Verduisterende vouwgordijnen of overgordijnen
9. Duorolgordijnen
10. Paneelgordijnen

Kosten besparen met raamdecoratie

f3

De kosten die je bespaart kunnen op jaarbasis wel tot €170 oplopen. Afhankelijk van het type glas dat je hebt en het soort raamdecoratie. Je hoeft in de winter namelijk minder te stoken, omdat de warmte meer binnenshuis blijft.

‘’37% van de warmte gaat verloren via het raam’’

Tips om energiekosten te besparen

• Hang je raamdecoratie niet voor de verwarming. Er wordt dan voor niets gestookt, omdat de warmte nergens naar toe kan. Ook kun je beter geen kasten of bankstellen voor je verwarming zetten. Is dat geen optie? Zorg dan dat je de meubels niet strak er tegenaan zet.
• Zorg dat je raamdecoratie ’s avonds en ’s nachts gesloten is. De warmte blijft dan meer binnen, dit is niet alleen goed voor de energierekening, maar staat ook gezellig.
• Heb je nog geen dubbel glas? Dan is het wel interessant om te kijken naar de mogelijkheden. Dubbel glas werkt meer isolerend dan enkel glas. Als dit geen optie is, wees dan niet getreurd. Enkel glas in combinatie met goede, isolerende binnenzonwering isoleert zelfs beter dan alleen dubbel glas zonder raamdecoratie.