Kelderlekkage komt in veel huizen voor. Dit is erg vervelend, omdat er zo kostbare ruimte verloren gaat. Je kunt de kelder niet meer of slecht gebruiken en spullen gaan schimmelen, die je vervolgens weg moet gooien. Erg onhandig en zonde, dus. Bovendien is een natte kelder een erg ongezonde leefomgeving. Water in de kelder voorkomen, heb je voor een deel zelf in de hand, maar het is meestal niet volledig tegen te gaan. Hoe ontstaat nou kelderlekkage?
Oorzaken van water in de kelder
Aan een kelderlekkage kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Zo kan lekkage ontstaan door een hoge grondwaterstand, veel regen, een zwakke kelderconstructie, slechte conditie van materiaal (bijv. ouderdom), poreuze kelderwanden, slechte pleisterlagen en slechte ventilatie.
Soorten kelderlekkage
Er bestaat niet één type lekkage, maar een aantal verschillende. Door te achterhalen welk soort lekkage van toepassing is op jouw kelder kan er bekeken worden hoe de kelder het beste gerepareerd kan worden. De verschillende types kelderlekkage zijn:
- Kimlekkage (aansluiting wand/vloer, ontstaat bijv. door vuil onder beton);
- Wandlekkage (ontstaat door optrekkend – of doorslaand vocht);
- Optrekkend vocht (ontstaat als de onderliggende fundering verzadigd raakt door vocht – behang en pleisterlagen gaan los zitten);
- Doorslaand vocht (ontstaat door wanden die verzadigd zijn met vocht, evenals door verandering in grondwaterpeil, scheuren in de wanden en grindnesten);
- Vloerlekkage (ontstaat door scheuren in de vloer, doorslaand vocht, optrekkend vocht, en door condensatie en vocht in de kruipruimte dat veroorzaakt is door grondwater);
- Doorvoerlekkage (door hoge grondwaterstand kunnen de doorvoeren [= openingen die gemaakt worden om leidingwerk zoals tv-kabels door te voeren van binnen naar buiten en andersom] volstromen).
Er kunnen dan wel verschillende soorten lekkage bestaan met verschillende mogelijke oorzaken, maar water in de kelder blijft hoe dan ook een probleem. Zaak is dan ook om het bij de eerste tekenen van lekkage aan te pakken, om erger te voorkomen. Wat kun je hier tegen doen? Ten eerste is het van belang om zoveel mogelijk goed te ventileren, door een goed ventilatiesysteem aan te schaffen en te luchten na bijvoorbeeld koken en douchen. Zo laat je droge lucht zoveel mogelijk circuleren en kun je voorkomen dat nattigheid omhoog trekt.
Helaas kan er, ook als je goed ventileert, toch kelderlekkage ontstaan. Dit is erg lastig om zelf op te lossen. Daarom staat Van Toog voor je klaar! Van Toog helpt je graag om je kelder vochtvrij te maken. We gebruiken onze eigen unieke behandelmethode, waardoor je na reparatie gegarandeerd weer kunt genieten van een water- en vochtvrije kelder. Je krijgt bovendien altijd dertig jaar garantie op ons werk. Wil je meer informatie? Als je vragen hebt of een afspraak wilt maken, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.