Huizenmarkt scoort ook tijdens WK

In juni werden bijna 14.000 woningverkopen gerealiseerd. Het mooie zomerweer en het succesvolle WK hebben woningzoekers in juni niet weerhouden om een huis te kopen. Een mooie eerste helft op de huizenmarkt van 2014 wordt afgesloten.

e afgelopen maand werden er opnieuw veel huizen verkocht. Een logisch gevolg van het groeiende consumentenvertrouwen, de historische lage rente en het huidige woningprijsniveau. De verlaging van de NHG grens per 1 juli heeft ervoor gezorgd dat een aantal koopbeslissingen naar voren zijn gehaald. Zowel het aantal huizenverkopen als het aantal bezichtigingsaanvragen liet in juni een toename van bijna 150% zien ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 14.000 woningen verkocht en 150.000 bezichtigingen aangevraagd.

In grote delen van Nederland zien we de woningmarkt langzaam opkrabbelen. Er zijn echter grote regionale verschillen merkbaar, waarbij nieuw aanbod, zeker in grote steden, aanzienlijk beter presteert. “Een reële prijsstelling is nog steeds zeer belangrijk. De huizenverkopers die een marktconforme vraagprijs stellen, scoren goed. Zowel qua gerealiseerde koopsom als qua snelheid van verkopen.” Aldus Jeroen Stoop van Makelaarsland.

[showhide type=”pressrelease”]

Gunstig koopklimaat tweede helft 2014

Ondanks de verlaging van de NHG grens blijkt uit onderzoek van Makelaarsland dat 81% van de woningzoekers voornemens is om in 2014 nog een huis te kopen. Zij willen profiteren van de lage rente en eventuele prijsstijgingen voorblijven. Ook kunnen woningzoekers dit jaar nog gebruikmaken van de huidige leen norm (104%) en de beschikbare startersleningen. De aankomende twee zomermaanden verlopen altijd iets rustiger. Normaliter neemt vanaf september de drukte op de huizenmarkt weer toe.

Toelichting Makelaarsland Woningmarktindicator 2014

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud (van met name financiering) in beeld. Deze indicatoren bepalen samen de vraag naar particuliere woningen en transacties. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.­

De indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers zijn gebaseerd op de markt van circa 4 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud vanwege het financieringstraject.

Bron: http://www.makelaarsland.nl/

[/showhide]