Horeca heeft het moeilijk, ook in 2014

Volgens de Rabobank krijgt de horeca in Nederland het ook in 2014 moeilijk. Momenteel ziet de Rabobank ook kleine lichtpuntjes voor het MKB. Dit is de motor van onze economie, maar het zal niet direct resulteren in prachtige omzetcijfers. De horeca wordt momenteel, in zware tijden, als pure luxe gezien. Pas als de economie weer stabiele groei vertoont zal dit ook resulteren in positieve cijfers voor de horeca.

Veel ondernemingen in de horeca

Dagelijks starten (beginnende) ondernemers voel goede moed een horecaonderneming, zegt ook horecamakelaar van de Weerd. Toch is er maar een klein aantal dat daadwerkelijk overleefd. De huurprijzen zijn vaak hoog voor een pand en de concurrentie is moordend. De consument gaat ook liever naar het vertrouwde adres voor een hapje en een drankje. Het is gewoon lastig om tussen de gevestigde namen een reputatie op te bouwen.

Verwachtingen

De Rabobank verwacht in 2014 een nulgroei van onze economie. Het CPB verwacht echter een kleine groei van 0,5%. Het is dus nog even afwachten wat de economie daadwerkelijk gaat doen. Feit blijft wel dat we de successen van de jaren ’90 achter ons laten. En als de consumenten minder hebben te besteden, dan verneemt de horeca dit als eerste. De toekomst zal uitwijzen welke koers de economie gaat varen en welke horecaondernemingen stand houden in deze tijd.