Hooikoorts een stap voor zijn

Zachte winters en de vroege bloei in de lente, op het eerste gezicht lijkt dit niet zo’n probleem te zijn. Sommige mensen denken daar echter anders over: mensen met hooikoorts…

Pollen worden via wind verspreid

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van planten, grassen of boomsoorten. Via de wind worden het stuifmeel (pollen) verspreid, deze pollen zorgen voor klachten bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Hooikoorts is een aandoening die je langzaam opbouwt en waarvan je meestal na je 55e jaar genezen bent. Het hooikoortsseizoen loopt meestal synchroon aan de lente: alles groeit en bloeit welig en tierig in deze tijd van het jaar en met droog weer krijgt verspreiding een grote kans. Er zijn echter ook bomen, grassen en kruiden die in een andere periode voor klachten kunnen zorgen.

Zachte winter maakt dat de natuur ‘in de war’ is

Door de zachte winter zijn de klachten van mensen met hooikoorts dit jaar heftiger dan ooit. Het is niet alleen het geval dat meer mensen klachten hebben, de klachten zijn ook nog eens heviger dan voorheen. Omdat verschillende planten nu tegelijkertijd bloeien, worden de klachten verergerd. Stel je bent allergisch voor grassen én kruiden, en deze twee bloeien ineens tegelijk, dan is de verheviging van de klachten verklaard. Als je hooikoorts hebt, zijn de klachten vermoeidheid, geïrriteerde ogen, luchtwegklachten en een loopneus. Door het allergeen in te ademen, wordt de allergie gestimuleerd. Mensen met hooikoorts kunnen in het voorjaar erg blij zijn met een regenbui: regen was de lucht schoon en zorgt ervoor dat de allergenen even verdwijnen.

Behandeling van hooikoorts

Steeds meer mensen hebben last van hooikoorts. Het is nu zo dat ongeveer één op de vijf mensen hooikoorts heeft. Dit kan nog erger worden, maar gelukkig wordt de behandeling steeds eenvoudiger. Er zijn veel verschillende behandelmethoden, één daarvan is ayurveda. Volgens deze leer kan een effectieve spijsvertering bijdragen aan de genezing van hooikoorts. Door kruidensupplementen wordt de spijsvertering en het maagdarmkanaal geoptimaliseerd en gezuiverd. Ontgiften leidt tot algehele immuniteit. Ook andere behandelmethoden kunnen effectief zijn, door je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden kan de best passende methode gevonden worden.

Grip op hooikoorts

Er zijn verschillende websites waarop een pollenverwachting te bekijken is. Deze sites kunnen wel geen hooikoorts voorkomen, maar jezelf beschermen is wel enigszins mogelijk. Op deze websites is veel nuttige informatie te vinden, als waar je het best kunt vertoeven, welke grassoorten problemen geven en wat de meerdaagse verwachting is voor hooikoortspatiënten. Met een speciale app is zelfs grip op de aandoening te krijgen en een pollenvanger meet de graspollenconcentratie in de lucht. Speciale pollen-weerberichten zijn heel leerzaam en kunnen inzicht geven in hoe je jezelf kunt beschermen.