Het verlichten van uw badkamer

De badkamer is een zeer belangrijke ruimte in elke woning, een plek om te ontspannen en de belevenissen van die dag eens rustig te overdenken. Ook is de badruimte in veel gevallen voorzien van een toilet zodat ook hier een relaxte omgeving bijdraagt aan het gemakkelijker voltooien van de  biologische processen. Dat stelt eisen aan de wijze van ontwerpen, die natuurlijk bij een moderne badkamer anders zijn dan bij de keuze voor een tijdloze inrichting, maar de basisprincipes verschillen hierbij verschillen eigenlijk nauwelijks. Een vaak onderbelicht aandachtspunt is het meenemen van de verlichting van een badkamer in de ontwerpfase. Verzonken verlichting in een betegelde nis of ingebouwde verlichting onder de badrand is uiterst moeilijk om achteraf toe te voegen, terwijl het vooraf bedenken en meenemen in de verbouwing helemaal niet veel hoeft te kosten. De verlichting van de klassieke of moderne badkamer is net zo belangrijk als de andere ruimtes in het huis waar men wel vaak werkt met leuke sfeer ideeën en verschillende soorten van lampen. Dat zou dus ook voor de badruimte moeten gebeuren waarbij er wel, meer dan in elke andere kamer, rekening dient te worden gehouden met technische- en veiligheidseisen.

De juiste verlichting op de juiste plaats

Voldoende verlichting in de badkamer is erg belangrijk, niet alleen voor de sfeer maar ook omdat de juiste verlichting u kan helpen bij het uitvoeren van de dagelijkse rituelen. De meeste daarvan, zoals make-up aanbrengen en scheren, vinden weliswaar voor de wastafel plaats maar van het nemen van een douche in een donker gedeelte wordt ook niemand vrolijk. Voldoende licht in de juiste kleur en intensiteit is een zeer belangrijk onderdeel in het leven van een mens. De belangrijkste ideeën die u in het hoofd moet houden bij het ontwerpen van verlichting voor in de badkamer zijn:

  • Zorg ervoor dat er voldoende indirect licht in de buurt van de spiegel of spiegelkast aanwezig is. Deze zone is een belangrijk onderdeel van uw badkamer omdat veel activiteiten, zoals het scheren en het aanbrengen van make-up hier gedaan wordt. Een mooie vorm van indirect licht ontstaat ook door een spiegel met LED strips aan de boven- en/of onderzijde waarbij het licht over de wandtegels schijnt.
  • Er moet voldoende licht aanwezig zijn in de (inloop)douche. Een plek waar veel mensen de dag beginnen, een opgeruimde en frisse douche omgeving is daarbij zeer wenselijk. Een karig verlichte douchecabine of juist een te fel verlichte inloopdouche stimuleert zeker niet tot meer vrolijkheid, juist en goed gedoseerd licht doet dat wel en maakt de start zoveel aangenamer.
  • Verlichting aan het plafond blijft ook wenselijk. Dat kan met de centraal geplaatste opbouwarmatuur maar ook inbouwspots met een mooie verdeling voldoen hiervoor prima. Een dergelijke verlichting zorgt ervoor dat u de badkamer ook compleet kunt verlichten wat goed van pas komt bij het schoonmaken ervan of bij het zoeken naar dingen. Met een dimmer kunt u hier overigens ook perfect een sfeerbrenger van maken.
  • Vergeet nooit om decoratieve verlichting in uw badruimte te installeren. Een paar verzonken LED strips in een betegelde nis of onder de badrand zorgen voor veel sfeer. Ook een ligbad of een hoofddouche voorzien van lichttherapie draagt veel bij aan het welbevinden van het menselijke lichaam en de geest. Bij voorkeur goed gepositioneerde inbouwspots in het plafond gebruiken. Een evenredige verdeling kan maar hiermee kunt u ook prima bepaalde gedeeltes in de ruimte accentueren.

Met de juiste verlichting creëert u schoonheid in uw badkamer. Het ondersteunt het verkrijgen van een gelukkig en aangenaam gevoel omdat uw lichaam en geest zich gewoon veel prettiger voelen in een dergelijk goed verlichte omgeving. Het versterkt de uitstraling en de wijze waarop u de badkamer beleeft waardoor het een veel beter eindresultaat oplevert. U zult zich welkom voelen in uw badkamer. Voor een voorbeeld van een moderne badkamer waar licht en de details ervan in het ontwerp zijn meegenomen kijkt u hier.