Hemelwaterafvoeren

Een hemelwaterafvoer is van levensbelang voor de woning. Dat lijkt schromelijk overdreven want het water komt immers toch wel naar beneden en hoe belangrijk is het nu dat dit water echt via een goot en een buis omlaag komt? Wel; dat is heel belangrijk. We zullen aangeven waarom dit het geval is.

Zonder goede dakgoten krijg je lekkages

Zonder goede dakgoten zal je snel te maken krijgen met lekkages. Het hemelwater wordt met een dakgoot omlaag geleid waardoor het niet de kortste weg kan kiezen zoals water normaliter doet. Het voordeel hiervan is dat het water niet langs de muren omlaag sijpelt alwaar het in de muren kan trekken. Water dat in de muren trekt zal de muren verzadigd maken van het vocht waardoor het vocht naar binnen kan uitslaan. Het resultaat hiervan moge duidelijk zijn; de binnenmuren worden nat, er zal schimmel ontstaan, behang laat los, er komen vochtplekken in de muren en ga zo maar door. Bovendien kan vocht in huis de ontwikkeling van ziektekiemen bevorderen waardoor schade voor de gezondheid kan ontstaan.

Zonder goede dakgoten geen mooie woning

Daarnaast horen dakgoten nu eenmaal bij een woning. Een woning zonder dakgoten ziet er uit als een reguliere woning met een plat dak: je hebt toch al snel het idee dat er iets mist. Bovendien zal het water bij een woning zonder dakgoten zoals gezegd recht naar beneden lopen, waardoor je pal onder deze punten kletsnat zal worden als het regent en je daar loopt omdat je bijvoorbeeld naar binnen wil. Ook zal de aarde onder de druppelpunten wegspoelen waardoor het aanzicht van de tuin minder zal worden.
Kortom: hemelwaterafvoeren horen echt bij een woning en dienen ook nog eens diverse praktische doeleinden. Zorg dus voor kwalitatief goede hemelwaterafvoeren. Deze kan worden geleverd door Loodgieterswoerden. Laat ze regelmatig legen om te voorkomen dat ze verstopt raken en de voordelen van hemelwaterafvoeren verdwijnen.