Een salon kopen? Enkele tips

Zou je graag een nieuw salon kopen? Dan sta je voor een hele opdracht. Er is namelijk enorm veel keuze op het vlak van afmetingen, kleuren, stoffen, enz. Het is dus niet zo eenvoudig om het juiste salon voor jouw woonkamer te vinden. Om deze knoop door te hakken, hebben wij enkele handige tips verzameld.

Goed begonnen is half gewonnen

Een goede voorbereiding is cruciaal. Daarom is het interessant om eerst wat inspiratie op te doen in woonmagazines, interieurwinkels of websites. Zo krijg je een beter beeld van de salons die je wel en niet mooi vindt.

Daarna is het tijd om naar de beschikbare ruimte te kijken. Teken een grondplan van je woonkamer (of gebruik een 3D tool zoals de Homeplanner) om verschillende indelingen te testen. Zo weet je meteen hoe groot het salon moet zijn.

salon1

Bekleding kiezen

Van zodra je een idee hebt van de grootte, is het tijd om naar een meubelwinkel te stappen (of online te shoppen) en een model te kiezen. Er zijn diverse stijlen: modern, eigentijds, landelijk, minimalistisch, … Er is dus voor ieder wat wils.

De volgende knoop die je moet doorhakken is de bekleding. Heel wat mensen houden van lederen salons, maar er zijn ook liefhebbers van stoffen modellen. De keuze tussen beide materialen hangt af van:

  • Je persoonlijke voorkeur
  • Het budget (leder is doorgaans duurder dan stof)
  • Het onderhoudsgemak
  • De duurzaamheid

salon2

Welke kleur?

Alle bekledingen – stof of leder – komen in verschillende kleuren. Klassiekers zijn zwart, grijs en wit. Maar ook opvallende tinten kunnen erg mooi zijn. Kies bijvoorbeeld voor rood, groen of geel om van jouw salon een echte blikvanger te maken.

Als je voor een felle kleur kiest, is het best om de rest van de woonkamer sober te houden. Een regenboogeffect is namelijk niet erg mooi. Kies een neutrale tint (bijvoorbeeld witte muren en plafonds) met een accentkleur (bijvoorbeeld een oranje sofa) voor een geslaagde combinatie.

salon3

Extra’s

Soms zijn er bepaalde extra’s verkrijgbaar om jouw salon nog luxueuzer te maken. Denk bijvoorbeeld aan een (elektrische) relaxfunctie, een bijhorende poef, hoofdsteunen, enz. Ook onderhoudsproducten voor stof en leder zullen van pas komen om jouw salon in topvorm te houden. Tenslotte bieden sommige fabrikanten en meubelzaken een verlengde garantie aan – handig om zorgeloos van jouw nieuwe salon te kunnen genieten.