Een lekkage aan het plat dak, wat nu?

Een lekkage aan het plat dak. Dit kan natuurlijk altijd voorkomen. Zoals alle zaken slijt ook de dakbedekking. Door goed onderhoud en regelmatig schoonmaken kan het de schade beperkt blijven en zal de lekkage ook langer uitblijven. Het is dus zeker raadzaam om ook het plat dak met enige regelmaat te onderhouden. Een dak is aan veel weerselementen onderhevig, hierdoor is het dan ook niet raar wanneer er in de loop der jaren eens een lekkage ontstaat. Hoe goed u dit ook onderhoud. Een lekkage aan een plat dak dient wel zo snel mogelijk hersteld te worden. Hierdoor wordt overige schade voorkomen. Stelt u de herstel werkzaamheden aan het plat dak te lang uit dan kan dit consequenties hebben voor de rest van het materiaal, ook het binnenwerk, wanneer het bijvoorbeeld regen en door de lekkage lekt er water naar binnen. Hierdoor zal niet alleen een lekkage plek ontstaan welke weer weggewerkt moet worden, ook de muur kan hierdoor aangetast worden en zeker wanneer dit niet snel herstelt wordt en dezelfde plek op de muur vaker nat wordt. Een snelle reparatie is dus van groot belang. U kunt hiervoor iemand inschakelen. Een bedrijf of een vakman, maar in veel gevallen is het ook mogelijk om een lekkage aan het plat dak zelf te herstellen. Hoe u dit het beste aanpakt verschilt echter wel van het soort dakbedekking u op het dak heeft liggen.

Soorten dakbedekkingen

Er zijn een aantal soorten bakbedekkingen voor een plat dak. In Nederland zijn de meest voorkomende dakbedekkingen bitumen en EPDM. Voor beide is er een andere aanpak noodzakelijk wanneer een lekkage aan het plat dak herstelt dient te worden. Bitumen wordt al lange tijd veel gebruikt als dakbedekking. Het is erg duurzaam en is erg gemakkelijk te bewerken, hierdoor is het voor verschillende dakvormen een geschikt materiaal. Bitumen wordt in stroken geleverd en kunnen eenmaal op het dak uitgerold worden op de gewenste plekken. Hierdoor ontstaat er ook een strepen patroon op een bitumen plat dak. Daarna worden de stroken gebrand zodat ze stevig op hun plek blijven zitten en er geen lekkage ontstaat. EPDM is een relatief moderner materiaal. Het heeft ook een erg lange levensduur en kan in verschillende kleuren voorkomen. Met EPDM is veel mogelijk, niet alleen qua kleuren, maar ook dikte en omvang. Deze vorm van dakbedekking wordt gelijmd.

Herstellen van een lekkage aan een bitumen plat dak

Een lekkage aan een plat dak herstellen kan op verschillende manieren. Ook wanneer u beschikt over een bitumen dak heeft u meerdere mogelijkheden als keuze voor de herstelwerkzaamheden. Zo is het mogelijk om een nieuwe strook van bitumen aan te schaffen. Deze kan op maat gesneden worden, iets groter dan de plek welke beschadigd is. Maak de plek rondom het de beschadigde plek op het plat dak goed schoon en droog. Vervolgens legt u hier de op maat gesneden bitumen strook op. Door de onderkant te verhitten zal deze hechten aan de ondergrond. Het is raadzaam om dit goed te verhitten en dubbel te checken of het goed vast zit en niet na aan het smeulen is. Wanneer het niet goed gehecht is, staat u waarschijnlijk bij de eerst volgende regenbui weer op het dag en wanneer het nog kan na smeulen kan er brand ontstaan. Een tweede methode is om de beschadigde plek goed schoon en droog te maken en vervolgens met een scherm stanleymes een kruis in de dakbedekking te maken met de beschadigde plek als middelpunt. Er zijn herstelpasta’s op de markt welke u hiervoor kunt gebruiken. Vouw de vier flappen van de dakbedekking open en smeer de pasta direct op het dak, nadat dit ook goed schoon en droog gemaakt is. Vervolgens vouwt u de flappen weer dicht en smeer ook hier weer herstelpasta op. Als laatste brengt u een strook glasvlies aan en smeer ook dit weer in met de herstelpasta. Er bestaat nog een derde toepassing, maar deze methode wordt voornamelijk gebruikt als noodoplossing. Bij deze derde methode brengt u bitumen kit aan op de beschadigde plek met behulp van een kitpistool. Dit kan ook wanneer het nat is en kan daardoor als noodmiddel worden toegepast wanneer het regent.

Repareren van lekkage aan EPDM plat dak

Het herstellen van een EPDM plat dak is ook een klus welke gemakkelijk zelf te doen is. Maak ook hiervoor de ondergoed goed schoon en droog. Zorg voor een op maar gemaakte EPDM strook en smeer de ondergrond waarop de strook moet komen in met lijm. Leg hierop de strook en zorg met behulp van een harde roller ervoor dat de nieuwe strook goed vast ligt.

Ga voor meer informatie inzake lekkage plat dak naar de website van eteb.nl.