Een badkamer ontwerpen voor meerdere generaties

Een goed badkamerontwerp plaatst de gebruikers in het centrum zodat iedereen zich comfortabel kan voelen in de badkamer. De verschillende badkamer ontwerpen dienen toegespitst te zijn op alle leeftijden, dat is de reden waarom het sanitair niet alleen mooi, maar ook voor iedere generatie gebruiksvriendelijk dient te zijn. Een gemakkelijk toegankelijke douche met een doorlopende tegelvloer of douchebak zonder opstaande randen  is slechts één van de aandachtspunten bij  levensloopbestendige badkamers. Ook een, met een druk op de knop, elektrisch in hoogte te verstellen wandcloset – met een lage stand voor de kleine gebruiker of een hoge stand indien men moeilijk kan gaan zitten of opstaan – is een goed voorbeeld van multifunctioneel sanitair. Daarnaast zorgt een Bette ligbad met een antislip bodem ervoor dat jong en oud houvast kunnen vinden en niet voortdurend onder water wegglijden. Dit zijn slechts enkele punten waar men bij het ontwerpen van badkamers en het kiezen van het sanitair of ligbad al terdege rekening mee kan houden.

Het ontwerpen van een comfortabele badkamer

Een voorwaarde voor een badruimte die voor elke generatie geschikt is betreft dus een goede planning vooraf. Dit omvat een duidelijke indeling, inclusief veel ruimte om te bewegen en uiteraard het gewenste sanitair. Eén van de eerste vragen bij het maken van een badkamerontwerp is vaak: wordt het een douche of een bad? Vanuit comfort en ontspanning bezien is er eigenlijk maar één antwoord mogelijk, alle twee. Natuurlijk moet het in de verschillende badkamer ontwerpen passen, maar een bad en een douche geeft ruimte aan elke generatie en voor iedere levensfase. Voor kinderen is een bad een plek om te spelen en plezier te maken terwijl voor volwassenen het ligbad ontspanning en opnieuw opladen betekent. Andere familieleden hebben misschien meer behoefte aan een krachtige douche in de ochtend als hét middel om wakker te worden. Hierbij is de toegankelijkheid van de (inloop)douche belangrijk maar het comfort of het niveau van ondersteuning door sanitaire producten kan verder worden verhoogd. Bijvoorbeeld met het plaatsen van de juiste SAM badkameraccessoires zoals een opklapbare douchezitting die gedurende het douchen, maar ook bij het afdrogen daarna perfect kan ondersteunen. Een dergelijke douchezitting kan worden uitgebreid met fraaie handgrepen die langs de wanden kunnen doorlopen maar ook met andere SAM badkameraccessoires. Ook bij het ligbad wordt, door het plaatsen van handgrepen, het in- en uitstappen veel makkelijker.

De douche-wc en digitale thermostaatkranen

In het algemeen – en dit geldt niet alleen voor de comfort badkamer – dienen in het ontwerp badkamerproducten te worden opgenomen die het gebruik en het verblijf gemakkelijker maken. Technisch geavanceerd maar toch makkelijk te bedienen zodat ze door iedereen gebruikt kunnen worden. Elektronische thermostaatkranen die de temperatuurcontrole beheren en de waterstroom stoppen als het ingestelde vulniveau van het ligbad is bereikt. Verschillende fabrikanten maken dergelijke producten die in een aantal gevallen zelfs volledig los van de kraanuitloop, als een soort van digitaal tiptoetspaneel, op de wand geplakt kunnen worden. Verplaatsbaar zijn en zelfs als bedienpaneel voor de wastafelkraan op of rondom het sanitair kan worden aangebracht. Ook is er de douche-wc of douchetoilet die na het toiletgebruik met warm water en luchtdroging geheel automatisch voor uw reiniging zorgt. Eventueel zelfs met losse bediening onder handbereik. Sanitair, accessoires en elektronische ondersteuning die de badruimte voor meerdere generaties geschikt maakt. Een gegarandeerd niveau van comfort en ondersteuning door een goed doordacht plan te maken op basis van het gebruik van de juiste producten en materialen. De sanitair specialisten van Sani-bouw.nl beschikken over meer dan 25 jaar ervaring en helpen u graag bij het uitwerken van levensloopbestendige badkamers.