Domotica vs slimme thermostaten

Smart home technologie laat ons niet alleen toe om te genieten van meer comfort in huis, het verhoogt ook de veiligheid en het gebruiksgemak. Zelfs substantiële energiebesparingen zijn mogelijk. Slimme thermostaten en domoticasystemen kunnen er namelijk voor zorgen dat uw energiekosten sterk dalen.

Maar wat is nu de meest interessante investering? Domotica, zoals de oplossingen van Loxone, of een slimme thermostaat, zoals de bekende Nest?

In dit artikel nemen we beide systemen onder de loep.

Slimme thermostaten

Wat onderscheidt een slimme thermostaat van een traditioneel model?

Enerzijds kunnen de meeste slimme thermostaten vanop afstand bediend worden. Komt u onverwachts vroeger thuis van het werk? Dan kan u op kantoor reeds de verwarming enkele graden hoger zetten.

Ook het zelflerende karakter maakt deze thermostaten slim. Het toestel weet namelijk hoe lang het duurt voordat een kamer de juiste temperatuur heeft. De thermostaat past zijn verwarmingsschema hierop aan. Wanneer het bijvoorbeeld gemiddeld 20 minuten duurt om een kamer met 1°C te verwarmen, zal de thermostaat bij een kamertemperatuur van 19°C om 16:20u de verwarming opzetten om een temperatuur van 21°C te bereiken wanneer u om 17:00u thuiskomt.

Domotica

Een compleet domoticasysteem heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van slimme thermostaten: de integratie van verschillende technieken.

Een slimme thermostaat kan enkel de verwarmingsketel aansturen. Domotica heeft een veel bredere controle.

Het domoticasysteem kan bijvoorbeeld automatisch de zonwering ophalen om een kamer budgetvriendelijk te verwarmen met gratis zonnewarmte. Eens de juiste temperatuur bereikt is, wordt de zonwering terug omlaag gelaten om oververhitting te vermijden.

Ook warmteverliezen worden zoveel mogelijk beperkt door de intelligente verwarmingsregeling van domotica. Via deur- en raamcontacten weet het systeem wanneer er een deur of venster openstaat. Hierdoor wordt de verwarming in die kamer automatisch verlaagd. Op deze manier wordt er niet onnodig verwarmd.

Beide systemen samengevat

Eén ding is duidelijk: zowel slimme thermostaten als domotica kunnen voor aanzienlijke besparingen zorgen op het vlak van verwarmingskosten. Welk systeem u kiest is voornamelijk een persoonlijke keuze:

Slimme thermostaten:

  • Relatief goedkoop
  • Makkelijk zelf te installeren
  • Kan enkel de ketel aansturen

Domotica:

  • Integreert verschillende technieken
  • Groter besparingspotentieel
  • Duurdere investering