De grote verlichting-vergelijking

Het licht aandoen is zo vanzelfsprekend als ademen en eten. Eigenlijk heb je er geen omkijken naar tot een lampje op of stuk is. Dat moment kan je goed gebruiken om eens stil te staan bij de keuze van je lamp. Wil je weten welk lampje het beste is voor je huis? Wij hebben de keuzes onder elkaar gezet.

De gloeilamp

Sinds 2009 is de oude vertrouwde gloeilamp verboden in Nederland. Dat betekent niet dat je hem niet meer in huis mocht hebben, maar wel dat hij officieel niet meer verkocht mocht worden. De gloeilamp is in heel Europa verboden omdat dit type lamp erg slecht is voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat van alle energie die een gloeilamp verbruikt maar 5% op gaat aan het geven van licht? De rest is enkel warmte.

De halogeenlamp

De halogeenlamp is eigenlijk familie van de gloeilamp. Een gloeilamp 2.0, want de lamp is van speciaal glas gemaakt. Dat maakt de halogeenlamp een beetje beter dan de gloeilamp, maar nog niet goed genoeg. Ook deze lamp gaat namelijk verdwijnen. Per 1 september 2018 gaat het verbod op halogeenlampen in.

De spaarlamp

De spaarlamp is een van de meest gebruikte lampen in Nederland. Deze zijn 5 keer zuiniger en gaan een stuk langer mee dan een gloeilamp. Daar heb je de eerste besparing al te pakken. Als je het niet erg vindt dat de spaarlamp iets langzamer op sterkte komt én vaak niet dimbaar is, dan is dit een prima lamp.

De led-lamp

Als laatst komen we uit bij de led-lamp, meteen de beste van het stel. Led-lampen zijn erg zuinig, is meteen op volle sterkte én de lamp kan in bijna alle gevallen gedimd worden. Omdat deze lampen erg zuinig zijn en vrij nieuw, zijn ze iets duurder dan een gewone spaarlamp. Maar uiteindelijk verdien je de gemaakte kosten binnen een jaar terug. Er zijn zoveel varianten op de markt; je kan zelfs kiezen voor een led-lamp die eruit ziet als een gloeilamp. Zo ben je bewust bezig, maar heb je wel de uitstraling van een gloeilamp!

Ons advies

De conclusie is duidelijk: de led-lamp wint op alle terreinen. Maar daar houdt de besparing niet op. Voor nog meer besparing kan je energiecontracten vergelijken op energie-vergelijken.com. Dan heb je de beste deal te pakken en weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

Als je een lamp wilt aanschaffen zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten om zo te besparen in je huis en te besparen op het milieu.

Het energielabel

Het is belangrijk dat je goed kijkt naar het energielabel van het lampje. Een lamp met het energielabel A+ of A++ gaan het zuinigst met je stroom om. Heeft de lamp geen label? Dan kijk je naar het aantal lumen (lm). De lamp met het hoogste aantal is het zuinigst.

Let op de kleur

Bij het kopen van een lampje zijn er heel veel verschillende keuzes wat betreft de kleur. Een lamp kan een warme kleur hebben, een koude kleur of er tussen in. Dit onderscheid kan je herkennen door een getal in combinatie met de letter K. Hoe minder K’s een lamp heeft, hoe warmer het licht is. Wil je heel warm licht? Dan kom je uit op 2200K. Gemiddeld heeft een lamp 2700K.
Al met al kunnen we concluderen dat er een paar dingen belangrijk zijn bij het kopen van een nieuwe lamp. Koop een led-lamp, vergelijk energie via Overstappen.nl en kijk goed naar het energielabel.